Best of 2018: Vyhlášení čtenářské hry roku
zdroj: tisková zpráva

Best of 2018: Vyhlášení čtenářské hry roku

8. 2. 2019 18:30 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

A jsme ve finále! Když pomineme spíš osobnější zhodnocení uplynulého roku od členů redakce, které bude už vycházet v mnohem volnějším stylu, vyhlašování toho nej za rok 2018 je u konce. Skončilo totiž i vaše hlasování a s ním jsme se dozvěděli, co se vám, čtenářům, loni líbilo nejvíc. A popravdě nás občas překvapilo, jak těsně na tom některé kategorie byly. Takže vzhůru k výsledkům.

Nejlepší akční hra – God of War

God of War zdroj: tisková zpráva

Kratos je prostě borec. A Atreus také. Konkurenci za sebou nechali s naprostým přehledem a tahle kategorie byla jednoznačná. Vypadá to, že emigrace řeckého boha války na sever vás oslovila stejně jako nás. Boy!

Redakční volba: God of War

Nejlepší akční adventura – Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption II zdroj: tisková zpráva

Další trefa a opět dosti jednoznačná volba. Loňský podzim prostě patřil kovbojům a nic na tom nezvládl změnit ani Assassin’s Creed Odyssey, který se snažil vystrkovat své řecké pařátky. Red Dead Redemption 2 dokázalo udělat zábavné dobrodružství i z lovení králíků nebo nošení věder s vodou, takže si titul nejlepší loňské akční adventury zaslouží od nás i od vás.

Redakční volba: Red Dead Redemption 2

Nejlepší adventura – Detroit: Become Human

Detroit: Become Human zdroj: tisková zpráva

Čekali jsme, zda se neujme vlády Return of the Obra Dinn, podobně jako u nás, ale kdepak. Quantic Dream se předvedl a pro vás byl zjevně Detroit jasným vítězem. Ostatně i v redakci jsme na toto téma svedli celkem dlouhou, (skoro) nekrvavou debatu. V našem a vašem hlasování si obě hry prohodily místa a pro Karu, Connora a Markuse je to zasloužené.

Redakční volba: Return of the Obra Dinn

Nejlepší RPG – Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance zdroj: tisková zpráva

Věc, na kterou mohou být patrioti řádně hrdí. Zlaté Kingdom Come: Deliverance nasbíralo skoro desetkrát víc hlasů než váš stříbrný medailista, konzolová verze Divinity: Original Sin II. Jindrovo putování po realistických středověkých Čechách vám nezvládly pokazit ani bugy, ani frustrace, které jsme mu vytýkali my. A je to dobře, protože když od nich odhlédnete, je to skvělé rozsáhlé RPG.

Redakční volba: Thronebreaker: The Witcher Tales

Nejlepší závodní hra – Forza Horizon 4

Forza Horizon 4 zdroj: tisková zpráva

Zatímco F1 2018 se ještě proháněla po okruhu, ve vašem hlasování už byla čtvrtá Forza Horizon dávno v cíli. Tohle byla kategorie s nejjasnějším výsledkem a nikdy se nezdálo, že by Forzu mohl někdo ohrozit. Playground Games prostě ukázali, že umí, a v hráčských srdcích si letos našli se svým titulem pořádně velké parkovací místo.

Redakční volba: Forza Horizon 4

Nejlepší sportovní hra – FIFA 19

FIFA 19 zdroj: tisková zpráva

Zelená je tráva, fotbal to je hra, a tohle je jedna z mála kategorií, kde jsme se ve výběru toho nejlepšího za minulý rok úplně shodli. V EA Sports se loni výrazně inovovalo, a přestože si FIFA dost půjčila z konkurenčního PES, překonala tentokrát svou nemesis hned o několik lig. Kompletní licence evropských soutěží jsou pak už jen třešničkou na dortu, takže se té zlaté medaili od vás nemůžeme vůbec divit.

Redakční volba: FIFA 19

Nejlepší příběh – Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption II zdroj: tisková zpráva

První z kategorií „o prsa“. Do posledního dne nebylo jasné, zda zvítězí RDR 2, nebo God of War. Nakonec o pouhé dva hlasy vyhrál rozmáchlý western a Kratos s Atreem se museli spokojit s druhým místem. Tuhle volbu možná nepochopí ti, kteří v Red Dead odpadli po první desetihodinovce, ale podle výsledků hru většina z vás dohrála. Postupná gradace příběhu celého gangu je totiž silnou zbraní titulu, který si od vás zaslouženě odnáší zlato.

Redakční volba: Red Dead Redemption 2

Nejlepší strategie – Into the Breach

Into the Breach zdroj: tisková zpráva

Tady to bylo také velmi těsné, ovšem až ke konci. Po dlouhou dobu celkem suverénně vedl Frostpunk, ale finiš posledních tří dnů zajistil těsné vítězství tahovce Into the Breach. My se s vámi rozhodně hádat nebudeme, u nás také zvítězila, zatímco Frostpunk se nám neprodral ani do první trojice. Asi máte rádi zimu, brrrr…

Redakční volba: Into the Breach

Nejzajímavější postava – Arthur Morgan

Red Dead Redemption II – Postavy zdroj: tisková zpráva

Zatímco u nás obsadili dělené první místo Kratos s Atreem, do vaší přízně se nejvíc vetřel renegát Arthur. My sice v žebříčku dali i v rámci Red Dead Redemption 2 přednost sympatické Sadie Adler, ale pan Morgan se do užšího kola kandidátů dostal také, takže se zásadně přít nebudeme. Přece jen, pár příběhových zvratů ho do našich pamětí zapsalo dosti nesmazatelně.

Redakční volba: Kratos & Atreus

Překvapení roku – Spider-Man

Spider-Man zdroj: tisková zpráva

Překvapil vás náhlý příchod pavoučího muže? V našem redakčním hlasování si vysloužil aspoň bronzovou příčku, takže z jeho úspěchu ve vaší anketě nejsme nijak šokovaní. Z jeho herních kvalit ovšem ano, a to příjemně. Na Insomniac Games bychom si obecně úplně nevsadili, i proto jsme rádi, že jim to tentokrát vyšlo zrovna s pavoučím superhrdinou.

Redakční volba: Nintendo Labo

Zklamání roku – Fallout 76

Fallout 76 zdroj: tisková zpráva

Tady to bylo bez debat. Co během pár měsíců zvládla Bethesda provést s legendární značkou, nad tím zůstává rozum stát. Paskvil v podobě Fallout 76 musel vytočit snad každého fanouška původních izometrických RPG, ale vlastně i ty hráče, kteří zpočátku jevili zájem o nový multiplayerový projekt. Nic na tom nelepší ani řada zpackaných updatů a kauzy kolem batůžků, sběratelských lahví nebo kožených bund, které si v Bethesdě zřejmě vypůjčili v kostymérně davové scény céčkového osmdesátkového braku a rozhodli se z nich vytřískat alespoň pár dolarů navíc. Fallout 76 je prostě nenapravitelná ostuda.

Redakční volba: Fallout 76

CELKOVÍ VÍTĚZOVÉ ČTENÁŘSKÉ HRY ROKU

3. místo – God of War

Návrat Krata s juniorem v druhé hlavní roli si vás získal o ždibec míň než nás. V redakci jsme mu dokonce dlouho zvažovali věnovat korunku nejlepší hry loňského roku, nakonec se ale tandem otec-syn musel spokojit se stříbrnou medailí. Může si k ní teď zavěsit i tu bronzovou od vás. Na exkluzivitu pro PlayStation 4 je to ovšem v impériu počítačů stále moc pěkný výsledek.

Redakční volba: Dead Cells

2. místo – Red Dead Redemption 2

Ani náš právoplatný vítěz to u vás celkově nevyhrál a ceny popularity se tahle kovbojka nedočká. Na Divoký západ putuje stříbrná medaile, kterou si pánové a dámy z Dutchova gangu mohou připnout k té naší zlaté šerifské hvězdičce a dalším světovým titulům hry roku. Inu, Amerika je Amerika, konzole jsou konzole, takhle se v naší kotlině příběh úspěchu nepíše.

Redakční volba: God of War

1. místo – Kingdom Come: Deliverance

Bylo to sice o pouhé tři hlasy, ale KC:D nakonec zvítězilo. Titul Čtenářské hry roku 2018 si odnáší tuzemské Kingdom Come: Deliverance od Warhorse Studios. Během prvních dvou týdnů od vydání prodalo přes milion kusů a RPG simulátor kovářského synka v otevřeném středověkém Posázaví v těchto dnech rozšířilo další DLC. Navíc za pár dnů oslaví své první narozeniny. Je to tedy krásná příležitost, kdy ji zároveň prohlásit vaší nejoblíbenější hrou loňského roku. Gratulujeme!

Redakční volba: Red Dead Redemption 2

Smějící se Jindra Kingdom Come zdroj: Warhorse

Zdroj: Reddit

Nejnovější články